Terleme Tedavisi

EL, AYAK VE KOLTUK ALTINDA SİNİR BLOKAJLARI TERLEMEYİ GEÇİCİ OLARAK DURDURABİLMEKTEDİR.

Terleme tedavisinde sinir hücresi blokajı nasıl yapılır ?

Terleme olan koltuk altı el ayak gibi bölgelerde geçici süreli sinir blokajı yapmak son yıllarda terleme tedavisinde popüler olan bir yöntemdir. Sonuçların hemen görülmesi, uygulamanın kısa sürmesi , komplikasyonsuz olması, çok az yan etki görülmesi bu popüleriteyi arttırmaktadır. İlaç fermente kültürlerden elde edilir. Kültürler toksin bileşiklerini dışarı vermeleri için otolize tabi tutulurlar. Toksin bileşikleri 900 kd kabul edilir. Saklama şişelerinde yer almadan önce serum albumini ile dilüe edilirler. Üreticiler sonrasında bunları kurutur, dondurur ve işeretlerler. Dilüe edilip kullanılana dek dondurucuda saklanması gerekir.

İlaç kullanılmadan hemen önce koruyucu içermeyen serum fizyolojik ile sulandırılır. Flakonu sulandırırken serum fizyolojinin şişeye, ilacın denatüre olmasını ve etkisini kaybetmeye yol açmasını engelleyecek şekilde, yavaşça enjekte edilmesine dikkat etmek gerekmektedir.nŞişe sallanmamalı ve kabarcık oluşumunu engellemek için ilacın etkinlik kaybına yol açabilecek enjektörü fıskeleme hareketlerinden kaçınılmalıdır.

İlaç, dilüe edildikten sonra etkisini kaybetmeye başlar. Günümüzde hangi zaman diliminde etkinlik kaybının önemli bir aşamaya geldiği bilinmemektedir. Pek çok uzman ilacın açıldıktan sonra ilk 48 saatte kullanılması gerektiğini bildirmektedirler.

Bazı hastalarda ilacın yapısal elementlerinden biri olan laktoza karşı gelişen alerji görülebilmektedir.

terleme tedavisi
aşırı terleme tedavisi

Terleme tedavisinde ilaç nasıl uygulanır?

Koltuk altına uygulama yapılacağı zaman önce acıyı engellemek için alan bir lokal anestetik madde ile hisizleştirilmelidir. Daha sonra terleme bölgesinin alanını belirlemek üzere, iyot-nişasta testi yapılmalıdır. İyot solüsyonu etkilenen alanlara uygulanır ve sonra nişasta ile kaplanır. Ter üreten alanlar siyaha dönüşür. Zahmetli gibi gözükmekle beraber, toksin enjekte edilecek alanların belirlenmesinde ve dolayısı ile etkinliğinin belirlenmesinde faydalı bir tekniktir. Koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı, el ayak parmaklarının her santimetrekaresine enjeksiyon uygulanmalıdır.

İşlem ağrılı olduğu için, işlem öncesinde mutlak ağrı kontrolü gerekmektedir. Topikal hissizleştirici sürüp bekleme, ağrının kontrolünde yeterli olmaktadır. Çoklu enjeksiyondan korkan hastalarda hafif sedasyon işlemi mümkün kılacaktır .

Koltuk Altı Terlemesine Çözüm

Terleme giderici ilaçların lokal uygulanmasının sonrasında görülebilecek yan etkiler nelerdir?

 

Terleme giderici ilaçların lokal uygulanmasının  sonrasında görülebilecek yan etkiler nelerdir?

 

Terlemeyi sinir blokajı yaparak yok eden ilaçların subkutan yapılan enjeksiyonların sonrasında görülebilecek yan etkiler genellikle geçici ve geri dönüşümlüdür.

Enjeksiyon noktalarında morarma görülebilir. Morarma riskini azaltmak amacı ile enjeksiyon yapılmasından on gün öncesine dek aspirin  ,  non- enflamatuvar, yeşil çay, vitamin E kullanımının kesilmesi önerilebilir. Hyperhydrozis nedeni ile avuç içi ve ayak tabanının tedavisi, geçici kas güçsüzlüğüne yol açabilir. Tedavi edilen hastalar, tenis oyuncuları gibi, cerrah gibi, piyanist gibi, güçlü el becerisi korunması gerekli kişilerse, mutlak uyarılmalı ve en az riskle işlem yapılmalıdır. Myastenia Gravis hastalarında, terlemeyi sinir blokajı yaparak yok eden ilaçlar kullanılmamalı, otoimmün diğer hastalıklarda da kaçınılmalıdır.

Koltuk altına terleme giderici ilaçların subkutan uygulanmasının sonrasında terlemeyi koltuk altında yok ederken herhangi bir komplikasyon gözükmez. Fakat ellerde hafif his kaybı yapabileceği için, özellikle müzik enstrümanı çalanlarda yada klavye başında çalışanlarda çok dikkatli bir yaklaşım gerekmektedir.

Terleme tedavisinde lokal olarak kullanılan ilaçlar güvenlimidir?

Terleme tedavisinde kullanılan ilaçlar, disülfid bağı ile bağlanan bir hafif ve  bir ağır zincirden oluşmuştur. Bağlanma bölgelerini koruyan ve istenilen Ph a ulaşılınca salınımına izin veren bir protein bileşik içine gömülmüştür. İlacın  molekülünün ağır zincirindeki kritik bağlanma noktalarına yönelik antikorlar,  resaptörlere bağlanmasını önlerler ve böylece madde  etkisini gösteremez. Bu maddelerle ile etkileşime giren çok sayıda antikor oluştuğu bilinmekle beraber, ilacın  etkinliğini etkileyen tek antikor tipi nötrolizan antikorlardır. Bir diğer deyişle, ilaca karşı gelişen antikorlar hastaya zararsızdırlar. Bu antikorlar sadece ilacı nötralize ederek onun etkisini azaltan kapasitedirler. Tanımlamak gerekirse A maddesini   nötralize eden antikorlar B maddesini  nötralize edemezler .  Böylece eğer hastada  A ilacına karşı  antikor gelişse bile B ilacı kullanılabilir. Bu nedenledirki piyasada farklı benzer ilaçlar bulunmaktadır.

Pek çok araştırıcı, antikor oluşturma riskinin kısmen toksinin protein tipine ve protein yüküne bağlı olduğunu ileri sürmektedir. Üretici firmalar, daha az immünolojik ürün oluşturmak amacı ile bu faktörlerin her birini azaltmak çabasındadırlar. Günümüz ilaçları eskiden kullanılana nazaran daha az protein içermekte ve çok düşük risk taşımaktadır.

Özetle sinir blokajı yapan ilaçlar hyperhydrozisi tedavide geçici sürelide olsa hızlı ve etkin bir tedavi yöntemi olarak tedavi seçeneklerinin arasında yerini almış bulunmaktadır.