KARBOKSİTERAPİ

Karboksiterapi nedir?

Karboksiterapi, karboksi gazının tedavi amaçlı kullanılmasıdır. 1925 lerde Fransada Royal spalarındaki suyun CO2 den zengin olmasının yara iyileşmesinde etkin olduğunu gören gözlemciler daha sonra bunu 1932 de periferik damar lezyonlarını açmak için kullanmışlardır. Avrupada kabülü ile Almanyada ameliyat sonrası vakalarda damar dolaşımını arttırıcı ve ödem çözücü olarak kullanılmaya başlanmıştır. Cerrahi olmayan bir tedavi yöntemidir.

Karboksiterapi nasıl yapılır?

Karboksiterapi bir mezoterapi işlemidir. Cilt altına solüsyonlar vermek yerine cilt altına gaz verişidir.Karbondioksit tüpü bir makinaya bağlıdır. Bu makina kontrolü şekilde gazı perfüze etmekle sorumludur.İnce uçlu 30 guage bir iğne ile cilt ve cilt altı katmanlarına girilir. Ve istenilen bir hızda karbondioksit akımı başlatılır. Yapılan bölgede yanma oldukça gaz akışı durdurulur ve iğne yeri değiştirilerek bütün bölgeler taranır.

Karbondioksitin etki mekanizması

Yağ hücrelerinin parçalamasında rol oynadığı bilinmektedir.Cilt elastikiyetini arttırır ve selülit görüntüsünü azaltır.
Çatlaklarda,  hypertrofik scarlarda başarı ile kullanılmaktadır:

  • Cilt elastikiyetini artırır.
  • Dolaşımı artırır.
  • Kollojen tamirini artırır.
  • Çizgilenme ve kırışıklığı düzeltir.
  • Lokal yağları yakar.

Karbondioksit bizim doğal bir parçamızdır. Oksijen alır karbondioksit veririz.Bitkiler karbondioksit alır ve bize ihtiyacımız olan oksijeni veririler.  Karbondioksit vücudumuzda her zaman vardır. Vücuttaki tüm hücreler, işlevleri ne olursa olsun karbondioksit üretirler. Soluduğumuz zaman, kırmızı kan hücreleri oksijeni alır ve dokulara taşırlar ve oradan karbondioksit alırlar. Vücut hücreleri fazla karbondioksite maruz kaldığında,sanki akciğerlerde olduğu gibi vücut hücreleri hemen oksijenlerini vererek karbondioksit almaya çalışacaklardır.Karbondioksit tedavisinde hedef bölgenin oksijenizasyonunu arttırmaktır.Hücrelerden açığa çıkan oksijen hem lipolitik etkiyi arttıracak hemde bu bölgedeki tüm hücreler aktive olarak yeni hücre yapımı başlayacaktır. Yağ hücreleri ile birleştiğinde vücutta yağ yakıcı metabolik sistemi başlatarak yağ hücrelerinin parçalanmsına yol açacaktır.

Başka bir deyişle karbondioksit tedavisi vücudu kandırma teavisidir.Gelen birazcık karbondioksite yanıt olarak damarlar hemen haerkete geçreek vasodilatasyona uğrarlar ve taşıdıkları oksijeni salıp bu yeni gelen karbondioksiti alarak akciğerlere temizlemeye götürmektedirler. Ortaya salınan oksijen miktarı arttıkça, hücrelerde daha aktif hale gelmektedir.

Karbondioksitin kullanım yerleri

Karboksiterapi,  yağ eritmede,  çatlaklarda, selülitte, acne skarlarında, cilt gevşekliğini gidermede, kırışıklık yok etmede kullanılmaktadır.

Karboksi tedavisinden ne kadar süre sonra iyileşiriz?

Karboksiterapi işe engel bir durum yaratmaz. Karboksiterapi alanlar hemen sonra normal hayatlarına dönbilirler ancak karın bölgelerine alanlarda bir kaç gün boyunca gerilmeye bağlı ağrı olabilir ve ele gelen krepitasyon hissi 4- 6 güne dek devam edebilir.

Karboksiterapinin riskleri ve potansiyel komplikasyonları nelerdir?

Genelde çok selülitli bölgeler hariç ağrısızdır. Genede bazı hastalar vücutlarına gaz girdikçe rahatsızlık hafif yanma hissedebilirler. Yan etkiler minik yanmalar, kızarıklık ve bir kaç gün süren ağrıdır. Selülit tedavisinde 24 süren bölgede damar vasodilatsyonuna bağlı sıcaklık hissi görülebilir.
Hemen sonrasında 2-3 saat yüzme ve banyo yapılmamalıdır.

Karboksiterapi kimlere uygulanmamalıdır?

  • Yapılacak bölgede yarası, cilt hastalıkları olanlara ve ispatlanan hiç bir yan etkisi olmasada gebelere uygulanılmamalıdır.